Miscarea pentru sanatate

Ce inseamna miscare pentru sanatate?

Exista o mare diferenta intre a te misca si a face miscare pentru sanatate. Multi oameni considera ca orice activitate cat de cat dinamica poate fi considerata miscare pentru sanatate. Asa s-a ajuns ca activitati precum mersul la piata, spalatul vaselor, spalatul rufelor, spalatul geamurilor, curatenia facuta in casa, plimbatul prin parc etc sa fie bifate in ziua respectiva ca forma de miscare.
Ca o activitate sa ne ajute la dobandirea sau cultivarea sanatatii trebuie sa respecte un minim de conditii care izvorasc din necesitatile pe care organismul lor le are pentru a-si dobandi sau pastra sanatatea. Intre acestea enumeram:

  •  antrenarea sistemului cardiovascular astfel incat acesta sa fie pregatit sa faca fata unor solicitari mai mari decat cele curente. Pentru aceasta trebuiesc executate activitati care fac sa ne bata inima mai repede

  •  antrenarea zilnica a circulatiei sanguine si energetice in zonele unde aceasta este deficitara. De regula acestea sunt zone mai reci ale corpului sau zone care amortesc mai des

  •  mentinerea si exersarea mobilitatii tuturor articulatiilor. Se fac exercitii care solicita mobilitatea articulatiilor insa fara greutati sau fortari pentru a evita accidentele

  •  antrenarea coloanei vertebrale. Aceasta trebuie antrenata doar ca mobilitate, fara miscari bruste sau greutati. Coloana vertebrala este in legatura cu celelalte organe, prin urmare exersarea ei zilnica aduce in timp ameliorarea sau vindecarea multor afectiuni aparent fara legatura cu aceasta.

  • cresterea numarului de capilare active. Prin capilare sangele trece din spatiul arterial in cel venos. Cu cat trece mai usor acest sange dintr-o parte in cealalta cu atat tensiunea arteriala va fi mai buna. Daca aceasta trecere este impiedicata consecinta va fi acumularea de sange in spatiul arterial si prin urmare cresterea tensiunii arteriale.

    Un exemplu de astfel de miscare este mersul rapid. Va propunem urmatorul exercitiu pentru persoane sanatoase: urcati-va pe o banda de mers care este echipata pentru masurarea pulsului. Porniti de la o viteza de 3-4 km/h. Cresteti foarte usor viteza cu cate 0.2-0.4 km/h urmarind pulsul timp de 1-2 minute. Apoi daca totul este in regula putem creste in continuare treptat pana ajungem la un puls de 120 batai/minut (puls de antrena,emt fizic usor). Mentinem aceasta frecventa a pulsului cat ne simtim confortabil, tinzand sa ajungem la o jumatate de ora. Apoi scadem treptat viteza pana la viteza de pornire (3-4 km/h) mai mergem un minut si apoi ne oprim. In timpul acestui exercitiu suntem atenti la cum ne raspunde corpul la acest efort. Daca apare jena sau durere (indiferent unde) scadem viteza, iar daca durerea continua oprim exercitiul. Acest exercitiu este centrat pe efectele cardiovasculare ale miscarii. Mentinerea lui timp de o jumatate de ora va duce treptat la deschiderea multor capilare. Tesuturile vor fi mai bine hranite si este posibil ca dupa 10-15 minute transpiratia sa se intensifice, ajutand la eliminarea toxinelor din tesuturi. Repetarea zilnica a acestui exercitiu va aduce un beneficiu major sanatatii activand aparatul cardiovascular si ajutand la eliminarea produsilor de metabolism din tesuturi.

    Pornind de la acest exercitiu putem dezvolta implicand echilibrul, respiratia activitatea mentala ajungand la exercitii mai complexe care sa exploateze cat mai bine timpul dedicat exersarii pentru obtinerea cat mai multor beneficii.