Echilibrarea energetica

Factori ce influenteaza echilibrul energetic

  • miscarea facuta zilnic

  • alimentatia corespunzatoare

  • consum de lichide corespunzator

  • odihna

  • mediul in care traim, energetica/feng shui-ul acestui mediu

  • factori perturbatori (intemperii) naturale (vant, frig, umezeala, caldura) si artificiale (radiatiile dispozitivelor mobile, monitoare/televizoare, aer conditionat)

  • conditionari de natura psihica (exterioare – aflux de informatie care distrage mintea/atentia catre exterior in detrimentul interiorului, negativitatea informatiilor, conflicte socio-familiale, si interioare – ruminatie, griji, pesimism

  • relatiile cu cei din jur

Bineinteles ca factorii perturbatori trebuie evitati pe cat posibil, iar factorii echilibranti trebuiesc cultivati.

Termenii “perturbator” si “echilibrant” folositi aici sunt relativi. Ei sunt denumiti asa doar datorita prezentei lor in cantitate sau intensitate nepotrivita. Astfel o adiere usoara de vant o simtim benefica in anumite momente, la fel racoarea (frig moderat) in zilele toride sau caldura in zilele friguroase. Cantitatea mare de informatii poate fi benefica atunci cand ne este usor sa o cuprindem si ne este necesara pentru rezolvarea unor probleme sau explorarea de noi cunostinte. O informatie negativa poate fi benefica daca ne poate feri de un pericol.

Deci perturbatoare este doar cantitatea sau intensitatea nepotrivita a unui factor extern sau intern. Vom detalia ulterior fiecare dintre acesti factori, pentru a exprima masura in care ei ne sunt folositori sau nocivi.

Un factor (intern sau extern, i-am enumerat mai sus) poate fi echilibrant sau perturbator in functie de starea organismului in momentul respectiv. Astfel daca el aduce in organism o energie care este deja in exces, sau ataca o energie a organismului care este in deficit, el va dezechilibra organismul devenind factor perturbator. Daca va actiona in sens invers, eliminand energiile aflate deja in exces sau crescandu-le pe cele situate in deficit, in aceasta situatie este factor echilibrant. Asa cum v-ati dat seama, orice factor care actioneaza un timp mai indelungat sau are o intensitate prea mare va deveni perturbator.

Energetica organismului se afla intr-o dinamica perpetua, noi trebuie sa o ajustam catre atingerea unei stari de echilibru. Daca apare o stare de dezechilibru, organismul isi va mobiliza resursele pentru remedierea ei. Daca organismul se va gasi in echilibru o perioada mai mare de timp, resursele organismului vor creste, el putand face fata cu ulterior cu usurinta unor factori ce tind sa-l dezechilibreze. Dar este intelept sa nu ne consumam resursele daca nu este neaparat necesar. Mai tarziu ele pot face diferenta dintre boala si sanatate, poate chiar dintre viata si moarte.

Intr-o situatie de dezechilibru, organismului ii este mai greu sa se echilibreze. Determinarea in a pastra un comportament care sa-l echilibreze este mai greu de obtinut. Nu trebuie sa renunte la efortul propriu, dar in aceste situatii este bine sa recurga si la ajutor din afara. De asemenea trebuie sa recurga la ajutor in orice situatie in care nu-si gaseste timpul sau resursele pentru a se echilibra singur. Acest ajutor exterior il poate gasi la medicul acupunctor pe care trebuie sa il aleaga cu grija. Acupunctura il poate ajuta diminuandu-i energiile in exces si stimulandu-i producerea energiilor situate in deficit, aducandu-l mai aproape de situatia in care sa-si poata gestiona singur dezechilibrele.