Obezitatea si controlul greutatii

obezitatea
Obezitatea reprezinta o creștere exagerata a greutății corporale (peste 25% față de greutatea normală), prin de acumularea unei cantități mari de grăsime în țesutul subcutanat și în jurul viscerelor.

Lupta impotriva obezitatii – abordarea clasica. Secretul slabirii este cunoscut din antichitate: regim alimentar insotit de exercitiul fizic. Este important insa ca aceste lucruri sa fie facute impreuna in acelasi timp. Abordarea partiala nu va da rezultatele asteptate.

Slabitul sau ingrasatul sunt consecinta dezechilibrului a 2 factori: metabolismul bazal (cat consuma organismul in 24 ore) si aportul alimentar (cat mancam in aceeasi perioada). Este evident ca daca metabolismul bazal depaseste numarul de calorii consumate diferenta este luata din rezerve – ceea ce va duce la slabire, iar daca consumul alimentar depaseste metabolismul bazal surplusul se depune in rezerve – ducand la cresterea in greutate.

 

„Cura” de slabire

Orice abordare am avea cu privire la controlul greutatii trebuie sa luam in considerare ca organismul nostru va reactiona la modificarile pe care le vom aduce iar consecintele s-ar putea sa nu fie pe placul nostru. Sa luam spre exemplu cura de slabire ce presupune limitarea cantitativa si/sau calitativa a aportului alimentar. La inceput, conform principiului enuntat mai sus, daca scadem cantitatea de calorii pe care o aducem in organism la valori situate sub metabolismul bazal vom incepe sa slabim, Insa sa nu uitam ca organismul va reactiona la scaderea cantitatii de hrana in special prin reducerea metabolismului bazal si va avea tendinta de a se pune in echilibru cu noile conditii alimentare. Astfel la inceput vom slabi mai mult si apoi din ce in ce mai putin pana se ajunge la o noua stare de echilibru. Apoi cea mai frecventa greseala care se face este revenirea la „regimul normal”. Acum metabolismul bazal fiind si mai scazut ne vom ingrasa cu viteza mai mare decat am slabit ajungand in final sa avem o greutate mai mare decat cea initiala. Majoritatea oamenilor cu obezitate morbida au tinut mai multe astfel de cure de slabire la viata lor.

Forma corpului este rezultatul unui proces de adaptare

Hai sa privim din perspectiva informatiei pe care o primeste Natura (am numit aici Natura ceea ce guverneaza legile naturii, ale organismului, ale evolutiei vietii). Daca tinem cure de slabire repetate organismul primeste informatia ca periodic se imputineaza hrana din mediu. Adaptarea cea mai potrivita pentru aceasta situatie este constituirea rezervelor. Prin urmare acest comportament va determina ca reactie de adaptare aparitia depozitelor de grasime si cresterea in greutate.

O alta adaptare pe care o realizeaza Natura prin cresterea masei corporale apare atunci cand este necesara conservarea caldurii corporale atunci cand in mediu sunt temperaturi scazute. De aceea expunerea fara protectie la frig, fara sa se faca miscare suficienta care sa produca caldura precum si inotul relaxat in apa mai rece decat temperatura corpului vor duce in timp la organismele sanatoase si cu capacitate buna de adaptare la formarea unui strat de grasime protector. In aceasta situatie, datorita temperaturilor scazute si necesitatii unui metabolism accelerat pentru a mentine temperatura corporala se va accentua senzatia de foame, organismul avand tendinta sa-si pastreze rezervele de grasime ca si strat protector impotriva frigului.  In natura pentru a se adapta la temperaturile joase mamiferele arctice au un procent mai mare din greutatea corporala grasimi (stratul mai gros de grasime) de peste 25% – ceea ce la om ar corespunde cu definitia obezitatii.

Un alt factor care influenteaza forma corporala este obiceiul legat de miscare. O viata activa din punct de vedere al miscarii va determina Natura sa gaseasca o adaptare care sa fie conforma cu aceasta. Observam in special la sportivi ca fiecare sport predispune la o anumita adaptare a formei corpului care se produce datorita solicitarilor specifice sportului respectiv

Tinuta supla a organismelor sanatoase este o adaptare la un anumit stil de viata. O dieta redusa cantitativ dar cu suficienti nutrienti pentru a mentine o forma buna de sanatate, alaturi de un stil de viata ce presupune multa miscare va determina ca si adaptare dimensiuni mai reduse ale corpului (hrana putina in mediu alaturi de necesitatea ca organismul sa fie deplasat eventual cu miscari agile).

 

Scopul nu este legat de greutate

Vorbim mult despre controlul greutatii  si exista tendinta de a ne face un scop din aceasta. Sa nu uitam insa ca in marea majoritate a cazurilor scopul adevarat nu este legat de masa corporala. Daca scopul este legat de forma corporala, de estetica, de sanatate trebuie sa avem in vedere ca acestea nu se masoara cu cantarul. Scopul trebuie corect formulat pentru a avea rezultatul pe care ni-l dorim. Trebuie sa nu uitam ca in acest demers roluri importante sunt detinute de echilibrul hormonal, de echilibrul energetic, de echilibrul si directionarea psihica a persoanei. Acestea pot influenta atat tendinta de ingrasare sau slabire cat si distributia grasimii pe corp.

Acupunctura in controlul greutatii

Interventia acupuncturii in procesele de modelare corporala se realizeaza in principal prin restabilirea echilibrului energetic, de aici decurgand o ameliorare a starii de sanatate, o ameliorare a eventualelor dezechilibre metabolice, reducerea poftei excesive de mancare, imbunatatirea asimilarii hranei acolo unde este necesara aceasta, ameliorarea starii psihice. Secundar, prin actiuni la nivel local poate fi influentata distributia grasimii pe corp. De asemenea mentinerea tonusului psihic ridicat poate influenta pozitiv rezultatele modelarii corporale.

Ca sa rezumam…

Modelarea corporala este un proces care se desfasoara incotinuu. Stilul nostru de viata cu tot ce implica el este cel care ne traseaza dezvoltarea catre o forma sau alta a corpului. Modul in care realizam actiunile curente ne va cladi viitoarea forma a corpului printr-un proces adaptativ. Sanatatea este o conditie peste care nu trebuie sa trecem atunci cand vine vorba de controlul greutatii si al formei corporale. Nu trebuie sa ne fortam organismul intr-o directie sau alta. Orice regim de viata si alimentatie care nu tine cont de aceste lucruri ne vor aduce doar rezultate temporare si pot sadi samanta unor dezechilibre care pot fi greu de controlat.

Dr Cristian Motea

 

 

Acupunctura – ramura a Medicinei Traditionale Chineze

Acupucuntura - ramura a Medicinei Traditionale Chineze

Acupunctura

este o ramura a medicinei traditionale chineze (MTC) care urmareste sa trateze omul in integralitatea sa ocupandu-se de sanatatea fizica, mentala si spirituala a pacientului. Tratamentul prin acupunctura urmareste ameliorarea conditiei pacientului obtinandu-se rezultate atat in afectiuni cronice si unele afectiuni acute, cat si in „stari de disconfort” la care investigatiile medicinei alopate nu evidentiaza anomalii.

In medicina traditionala chineza organismul uman este vazut ca fiind constituit – pe langa structurile anatomice cunoscute – din Qi (energie) si fluide organice mai dense sau mai rafinate. Exista de asemenea, un sistem de canale prin care acestea circula si organe care le transforma, acumuleaza si dirijeaza, indeplinindu-si astfel atributiile lor individuale in functionarea organismului.

Organismul sanatos presupune o buna circulatie a energiei (Qi) si a fluidelor organice precum si o prezenta calitativa si cantitativa corespunzatoare a acestora in organe. Orice dezechilibru la acest nivel daca persista va antrena mai devreme sau mai tarziu o afectiune manifesta. Intervenind din timp putem echilibra organismul impiedicand afectiunea sa mai apara. De asemenea, daca afectiunea a aparut deja, echilibrarea energetica va directiona organismul catre dobandirea treptata a starii de sanatate.

Energia sau Qi-ul circula cu preponderenta de-a lungul meridianelor principale de acupunctura asa cum sangele circula prin artere si vene. Fiecare parte a corpului trebuie hranita corespunzator atat cu sange cat si cu Qi pentru a fi sanatoasa. Perturbarea circulatiei Qi-ului sau a sangelui la nivelul unei parti a corpului poate antrena o afectiune a zonei respective. Daca perturbarea este eliminata din timp atunci afectiunea poate fi inlaturata inainte sa se manifeste. Acupunctura poate veni aici in ajutor determinand modificari calitative si cantitative ale sangelui si Qi-ului in zonele afectate, reusind adesea sa elimine o afectiune inainte ca aceasta sa se manifeste.
Punctele de acupunctura ce devin active in unele afectiuni sunt puncte de minima rezistenta a pielii fata de zonele din jur. Aceasta ne arata ca organismul incearca sa faca un schimb mai mult sau mai putin electric prin zonele respective. Introducerea pasiva a acelor (conductoare electricitate) in zona respective va reduce din “stress-ul electric” al zonei respective. Introducerea activa a acelor presupune o interactiune activa a terapeutului cu pacientul, atat mecanica cat si energetica, proportional cu pregatirea, implicarea si echilibrul energetic al terapeutului.

Indicatii Principale ale Acupuncturii:

Acupunctura urmareste in primul rand echilibrarea energetica a organismului. Organismul cu cat este mai echilibrat cu atat mai usor va gasi calea de a-si vindeca singur afectiunile. Prin urmare, daca este aplicata acupunctura poate ajuta un pacient indiferent de afectiune. Redam mai jos diferite situatii in care acupunctura poate fi de ajutor:

fortificarea organismului, intarirea sistemului imunitar
acupunctura ajuta in afectiuni cronice prin ameliorarea simptomatologiei, rarirea acutizarilor, reabilitare functionala
scopul acupuncturii este echilibrare energetica marind capacitatea de vindecare si regenerare a organismului (vezi articol echilibrarea energetica)
adjuvant in regimurile de slabire (reglare metabolica, controlul poftei de mancare)
algii musculo-osteo-articulare (lombalgie, sciatica, torticolis etc.)
ameliorare in spondiloza, diferite artroze (gonartroza, coxartroza, artroza umarului etc)
afectiuni reumatice (meteosensibilitate, ameliorare in acutizari)
afectiuni ale aparatului respirator (infectii ale cailor aeriene superioare, astm bronsic, tuse cronica etc.)
boli digestive (sindroame dispeptice, colecistita, colon iritabil etc.)
afectiuni cardiovasculare (HTA, boala ischemica coronariana, insuficienta circulatorie periferica etc.)
afectiuni urogenitale (cistita, sindrom premenstrual, mastopatie fibrochistica etc.)
afectiuni endocrino-metabolice (obezitate, tulburari de menopauza etc.)
in tratamentele pentru fertilizare si sustinere a sarcinii acupunctura este de un real sprijin
afectiuni ORL (sinuzita, sindrom vertiginos etc.)
boli neuropsihice (cefalee, sindrom migrenos, sindrom anxios, insomnie, frigiditate etc.)
Programari la 031 43 443 95
Cabinete de acupunctura ale Centrului Medical Dava sunt la sediile Pache Protopopescu si Rahova
DR. CRISTIAN MOTEA
– medic acupunctor –

Citeste si…

Prezentare Acupunctura
Prezentare Acupunctura

Beneficiile Acupuncturii
Beneficiile Acupuncturii

Indicatii ale Acupuncturii
Indicatii ale Acupuncturii