Acupunctura – ramura a Medicinei Traditionale Chineze

Acupunctura

este o ramura a medicinei traditionale chineze (MTC) care urmareste sa trateze omul in integralitatea sa ocupandu-se de sanatatea fizica, mentala si spirituala a pacientului. Tratamentul prin acupunctura urmareste ameliorarea conditiei pacientului obtinandu-se rezultate atat in afectiuni cronice si unele afectiuni acute, cat si in „stari de disconfort” la care investigatiile medicinei alopate nu evidentiaza anomalii.

In medicina traditionala chineza organismul uman este vazut ca fiind constituit – pe langa structurile anatomice cunoscute – din Qi (energie) si fluide organice mai dense sau mai rafinate. Exista de asemenea, un sistem de canale prin care acestea circula si organe care le transforma, acumuleaza si dirijeaza, indeplinindu-si astfel atributiile lor individuale in functionarea organismului.

Organismul sanatos presupune o buna circulatie a energiei (Qi) si a fluidelor organice precum si o prezenta calitativa si cantitativa corespunzatoare a acestora in organe. Orice dezechilibru la acest nivel daca persista va antrena mai devreme sau mai tarziu o afectiune manifesta. Intervenind din timp putem echilibra organismul impiedicand afectiunea sa mai apara. De asemenea, daca afectiunea a aparut deja, echilibrarea energetica va directiona organismul catre dobandirea treptata a starii de sanatate.

Energia sau Qi-ul circula cu preponderenta de-a lungul meridianelor principale de acupunctura asa cum sangele circula prin artere si vene. Fiecare parte a corpului trebuie hranita corespunzator atat cu sange cat si cu Qi pentru a fi sanatoasa. Perturbarea circulatiei Qi-ului sau a sangelui la nivelul unei parti a corpului poate antrena o afectiune a zonei respective. Daca perturbarea este eliminata din timp atunci afectiunea poate fi inlaturata inainte sa se manifeste. Acupunctura poate veni aici in ajutor determinand modificari calitative si cantitative ale sangelui si Qi-ului in zonele afectate, reusind adesea sa elimine o afectiune inainte ca aceasta sa se manifeste.
Punctele de acupunctura ce devin active in unele afectiuni sunt puncte de minima rezistenta a pielii fata de zonele din jur. Aceasta ne arata ca organismul incearca sa faca un schimb mai mult sau mai putin electric prin zonele respective. Introducerea pasiva a acelor (conductoare electricitate) in zona respective va reduce din “stress-ul electric” al zonei respective. Introducerea activa a acelor presupune o interactiune activa a terapeutului cu pacientul, atat mecanica cat si energetica, proportional cu pregatirea, implicarea si echilibrul energetic al terapeutului.

Indicatii Principale ale Acupuncturii:

Acupunctura urmareste in primul rand echilibrarea energetica a organismului. Organismul cu cat este mai echilibrat cu atat mai usor va gasi calea de a-si vindeca singur afectiunile. Prin urmare, daca este aplicata acupunctura poate ajuta un pacient indiferent de afectiune. Redam mai jos diferite situatii in care acupunctura poate fi de ajutor:

fortificarea organismului, intarirea sistemului imunitar
acupunctura ajuta in afectiuni cronice prin ameliorarea simptomatologiei, rarirea acutizarilor, reabilitare functionala
scopul acupuncturii este echilibrare energetica marind capacitatea de vindecare si regenerare a organismului (vezi articol echilibrarea energetica)
adjuvant in regimurile de slabire (reglare metabolica, controlul poftei de mancare)
algii musculo-osteo-articulare (lombalgie, sciatica, torticolis etc.)
ameliorare in spondiloza, diferite artroze (gonartroza, coxartroza, artroza umarului etc)
afectiuni reumatice (meteosensibilitate, ameliorare in acutizari)
afectiuni ale aparatului respirator (infectii ale cailor aeriene superioare, astm bronsic, tuse cronica etc.)
boli digestive (sindroame dispeptice, colecistita, colon iritabil etc.)
afectiuni cardiovasculare (HTA, boala ischemica coronariana, insuficienta circulatorie periferica etc.)
afectiuni urogenitale (cistita, sindrom premenstrual, mastopatie fibrochistica etc.)
afectiuni endocrino-metabolice (obezitate, tulburari de menopauza etc.)
in tratamentele pentru fertilizare si sustinere a sarcinii acupunctura este de un real sprijin
afectiuni ORL (sinuzita, sindrom vertiginos etc.)
boli neuropsihice (cefalee, sindrom migrenos, sindrom anxios, insomnie, frigiditate etc.)
Programari la 031 43 443 95
Cabinete de acupunctura ale Centrului Medical Dava sunt la sediile Pache Protopopescu si Rahova
DR. CRISTIAN MOTEA
– medic acupunctor –

Citeste si…

Prezentare Acupunctura
Prezentare Acupunctura

Beneficiile Acupuncturii
Beneficiile Acupuncturii

Indicatii ale Acupuncturii
Indicatii ale Acupuncturii

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *